Varaava takka on erinomainen lisälämmityskeino

Suomessa on yhä edelleen suurimman osan vuodesta kylmä, minkä vuoksi kotejamme joudutaan lämmittämään paljon. Nykypäivän yleisin lämmityskeino on sähkölämmitys. Talvisin sähkö kuitenkin maksaa paljon ja sen tuottaminen vie paljon energiaa. Sähkölämmityksen ohella tehokas lisälämmityskeino onkin varaava takka.


Kun talvella lämmittää joka toinen päivä takkaa, voi sähkölämmityksen pitää pienemmällä teholla. Näin sähkönkulutus voidaan kylminäkin talvina pitää tasaisena, ja sähköä pystytään tuottamaan ympäristöystävällisesti ja kohtuullisilla kustannuksilla. Tulisijalla lämmittäminen on siis fiksua paitsi sinun kukkarollesi, myös muiden kukkaroille ja koko planeetallemme.


Takka on kuitenkin kannattava lisälämmityskeino vain, jos se on varaava. Pieni kamiina ei pysty varaamaan itseensä lämpöä, vaan se lämmittää vain sen ajan, kun siinä on tuli. Varaava tulisija varastoi lämpöä lämmittämisen aikana, ja päästää lämmittämisen jälkeen sen hitaasti asuntoon, jolloin lämpö säilyy pidempään. Kun talosta löytyy vielä lisäksi ilmalämpöpumppu, on takan lämmityksestä saatava hyöty erityisen suuri: ilmalämpöpumppu kun voi levittää takan lämpöä tasaisesti koko asuntoon.


Vanhoissa taloissa tulisijoja on joka huoneessa. Niitä jokaista kannattaa kylmillä ilmoilla lämmittää. Vielä tehokkaammin lämpöenergiaa saadaan, kun vanhat takat vaihtaa nykyaikaisiin ympäristöystävällisempiin ja tehokkaampiin takkoihin. Ja vaikka asuisi uudemmassakin talossa, josta ei vielä löydy tulisijaa, sinne kannattaa hankkia sellainen pikimmiten. Pienemmässä asunnossa yksikin takka riittää pitämään talon lämpimänä pakkasilla, kunhan sitä lämmitetään säännöllisesti.


Tulisija voi osoittautua korvaamattoman arvokkaaksi esimerkiksi myrskyn aiheuttaman sähkökatkoksen aikana. Silloin tulisija on käytännössä ainoa tapa pitää asunto lämpimänä. Tulisijan avulla voi sähkökatkoksen aikana myös valmistaa ruokaa, etenkin jos siinä on leivinuuni. Sähkökatkokset voivat kestää kauankin, jos myrskyn aiheuttamia tuhoja ei päästä heti raivaamaan. Asunnot, joista ei tulisijaa löydy, ovat silloin pulassa.


Tulisijan lämmitykseen tarvitaan tietysti polttopuita. Niitä saa kohtuulliseen hintaan muun muassa rautakaupoista. Ja jos on omaa metsää, sieltä voi aina kaataa tietyn määrän puita lämmitystarpeisiin.


Lämmintä talven alkua juuri sinulle!