Varaava takka vai kamiina?

Tulisijoja on monia erilaisia, mutta suomalaisissa kodeissa yleisimmät ovat varaava takka ja kamiina.

Kamiinan ja varaavan takat erot
Kamiina alkaa lämmittää tilaa heti sytyttämisen jälkeen. Se ei kuitenkaan varaa lämpöä itseensä, joten sitä joutuu lämmittämään jatkuvasti, jos haluaa tilan pysyvän lämpimänä. Asuintiloissa parempi vaihtoehto onkin varaava takka, sillä se varastoi lämmön itseensä ja luovuttaa sitä tilaan vielä pitkään lämmittämisen jälkeen. Varaava takka myös säästää lämmityskuluissa: muutamalla pesällisellä saadaan tila lämpenemään tehokkaasti. Kamiinaa varten taas tarvitaan paljon polttopuuta, eikä sen käyttö ole energiatehokasta.

Kamiina tunnelmanluojaksi, varaava takka talvipakkasille
Kamiina sopii hyvin tunnelman luojaksi tai pieniin tiloihin, joissa ei oleskella jatkuvasti. Se toimii esimerkiksi kesämökillä, jossa oleskellaan yleensä lämpimään aikaan ja satunnaisesti, mutta joka täytyy saada nopeasti lämpimäksi. Talvipakkasilla kotona varaava takka taas on paras vaihtoehto, sillä kerran lämmittyään se lämmittää pitkään ja kunnolla. Varaava takka sopii hyvin tilaviin huoneisiin, mutta myös hieman pienempään tilaan. Jos kesämökki on talviasuttava, kannattaa sinnekin hankkia varaava takka.

Lattian rakenne takan valinnassa
Joskus päädytään hankkimaan kamiina siksi, ettei lattia kestä painavaa takkaa. Lattian rakenne ei kuitenkaan estä hankkimasta varaavaa takkaa: lattiaa voidaan takan kohdalla vahvistaa niin, että se kannattelee satojen kilojen painoista tulisijaa.

Selvitä talon ominaisuudet ennen takan hankintaa
Tulisijan hankintapäätöstä ei siis koskaan pitäisi tehdä ilman tarkkaa harkintaa ja talon ominaisuuksien selvitystä. Tulisijaa valitessa tulee lattian kantavuuden lisäksi selvittää takan suojaetäisyys palaviin materiaaleihin ja hormiliitännän sijainti, sekä hormin kunto. Tässä selvittelyssä apua saa Uuniseppien asiantuntijalta, uunisepältä.
Tietynlaiset tulisijat voivat nousta eri aikoina suosioon sosiaalisen median tai aikakauslehtien kautta. Tällä hetkellä nykyaikaiset kamiinat trendaavat, ja niitä mainostetaan sisustukseen sopivina. Takkaa ei kuitenkaan pitäisi valita vain tietyn aikakauden trendien mukaan, vaan ajatukset tulisi suunnata pitkälle tulevaisuuteen. Varaavaa takkaa kun voidaan käyttää tästä hetkestä vielä kymmeniä vuosia eteenpäin, minkä vuoksi tulisijan tulee olla kestävä, vähäpäästöinen, helppokäyttöinen ja ulkonäöltään ajaton. Siksi tulisijaostoksilla kannattaa todella miettiä, minkälainen takka sopii käyttökohteeseen parhaiten, ei vain ulkonäöltään, vaan myös muilta ominaisuuksiltaan.

Varaava takka Uunisepiltä
Uunisepiltä löytyy paljon erilaisia varaavia takkoja, jotka ovat kaikki tyylikkäitä, nykyaikaisia, energiatehokkaita ja vähäpäästöisiä. Niihin voi tutustua nettisivujemme Takkamme-välilehdellä.