Älä lämmitä takkaa liikaa pakkasilla - tulipaloriski

Eri puolella Suomea nautitaan tällä hetkellä kirpeistä pakkaskeleistä. Kylmänä päivänä on mukavaa lämmittää takkaa ja saada näin kotiin pehmeämpää lämpöä. Jos ulkona on oikein kylmä, voi tuntua houkuttelevalta lämmittää takkaa enemmän kuin yleensä. Kukapa nyt kylmyydessä haluaisi värjötellä! Se ei kuitenkaan ole viisasta, sillä liika lämmittäminen kuumentaa takkaa ja hormia liikaa, ja seurauksena voi olla tulipalo. Juuri talvipakkasilla Suomessa syttyykin paljon tulisijojen hormeista alkunsa saaneita paloja.


Liian kuuma hormi polttaa kättä
Liian kuuma hormi sytyttää ensimmäisenä usein kattorakenteet, sillä lämpö nousee ylöspäin. Siksi palon syttymistä ja siihen johtavia varoitusmerkkejä on vaikea huomata. Hyvä muistisääntö on, että jos hormi on liian kuuma kädellä kosketettavaksi, sitä on lämmitetty liikaa. Muista myös tarkistaa takan kunto aina ennen lämmittämään ryhtymistä, ettei siinä ole halkeamia.


Pari pesällistä ja pari tuntia riittää
Varaavan takan lämmityksen yleisohje on pari tuntia ja pari pesällistä. Se riittää varaamaan tarpeeksi lämpöä huoneiston lämmittämiseen. Jos takkaa lämmittää niin sanotusti jatkuvasti, eli laittaa pesällisen toisensa jälkeen, hormi kuumentuu liikaa. Kannattaa muistaa, että varaava takka ei varaa itseensä yhtään enempää lämpöä, kuin sen varauskapasiteetti sallii, vaikka sitä kuinka lämmittäisi. Takkaa ei myöskään saa lämmittää kahta kertaa päivässä: hormi pysyy lämmityksen jälkeen kuumana pitkään, ja jos sitä alkaa lämmittää liian nopeasti, se aiheuttaa tulipalon. Kaksi pesällistä voi kuulostaa pieneltä määrältä, joten maksimoidakseen lämmön voi tuntua houkuttelevalta latoa tulipesä täyteen puita. Siitä on kuitenkin enemmän haittaa kuin hyötyä: suuri määrä puita lämmittää tulipesän liian nopeasti liian kuumaksi. Puoli pesällistä riittää. Odota, että edellinen pesällinen on palanut lähes hiillokselle, ennen kuin lisäät seuraavan: uudet puut syttyvät vanhojen hiilloksesta ja hormi ei nokeennu niin paljon.


Lämmitä säännöllisesti pakkasellakin
Jos takkaa lämmittää epäsäännöllisesti, ovat lämpötilanvaihtelut suuria ja hormiin voi syntyä halkeamia. Siksi tulisijaa kannattaa talvellakin lämmittää säännöllisesti, parin päivän välein, jotta takka pysyy ehjänä ja lämpö tasaisena. Takanlämmityksessä kannattaa pakkasilla pysyä muutenkin samoissa määrissä ja aikatauluissa kuin aina, sillä poikkeuksellisen suuret puumäärät ja tiuha lämmittäminen vaurioittavat takkaa.


Tutustu käyttöohjeisiin
Kannattaa tutustua oman tulisijan käyttöohjeisiin huolellisesti. Niistä selviää, kuinka paljon puuta takassa saa polttaa kerralla, ja kuinka paljon puuta takka tarvitsee varatakseen maksimimäärän lämpöä. Takan käyttö on täysin turvallista, kun on ottanut huomioon nämä asiat.

Iloisia pakkaspäiviä kaikille! Nautitaan takan lämmöstä turvallisesti.