Miten valitsen sopivan takan?

Onnittelut hyvästä päätöksestä hankkia takka kotiisi!


Ennen kuin ryntäät takkaostoksille, mieti, millaisen takan haluat ja tarvitset. Mitä ominaisuuksia takalla pitäisi olla? Tuleeko takka päälämmönlähteeksi vai lisälämmöntuojaksi, vaiko vain tunnelmaa luomaan? Päälämmönlähteeksi tarvitaan varaava takka, mutta lisälämpöä tuo kamiinakin. Tunnelman luomisessa taas toimii parhaiten Uuniseppien tunnelmatulisija: siinä on iso lasiluukku, jonka läpi voi tuijottaa tulta. Takan valintaan vaikuttaa myös se, millaiseen taloon olet takkaa hankkimassa: uudisrakennukseen, vanhaan taloon vai kenties kesämökille?


Takan koko ja sijainti asunnossa
Suureen omakotitaloon tarvitaan jykevä varaava takka, joka tuottaa paljon lämpöä, kun taas parin huoneen loma-asuntoon riittää pienempi tulisija. Takka tulee sijoittaa niin, että se levittää lämpöä tasaisesti koko asuntoon. Se onkin parasta asentaa kotiin keskeiselle paikalle, esimerkiksi olohuoneeseen.


Lämmitysteho
Erilaisilla tulisijoilla on erilaiset lämmitysominaisuudet: varaava takkaa lämmittää kotia pidempään, kun taas kamiina lämmittää vain sen ajan kun siinä poltetaan puuta. Varaavaa takkaa kannattaa kuitenkin lämmittää lämmityskaudella joulukuusta helmikuuhun säännöllisesti joka päivä tai joka toinen päivä, jotta sen lämmitysteho pysyy yllä. Mieti siis jo etukäteen, millainen takanlämmittäjä olet. Onko sinulla mahdollisuutta lämmittää takkaa joka päivä vai ehditkö lämmityspuuhiin vain satunnaisesti?


Talon ominaisuudet
Talon rakenteet vaikuttavat siihen, mihin takan voi asentaa. Varaava takka painaa paljon, joten se vaatii lattialta kantavuutta, kun taas kevyttakan voi asentaa mihin tahansa. Uuniseppien tulisija-asiantuntija auttaa lattian kantavuuden selvittämisessä ja suojaetäisyyksien määrittämisessä. Hän myös selvittää hormiin ja palomuuriin liittyvät asiat, auttaa kotitalousvähennyksen laskemisessa ja neuvoo kaikissa lupa-asioissa. Jos talossa ei ole hormia valmiina, sen rakentamista varten täytyy hankkia rakennuslupa.


Takka on myös esteettinen valinta
Takan valintaan vaikuttavat tietenkin myös tulevan takanomistajan omat mieltymykset. Takka on niin iso ja näkyvä osa kotia, että sen esteettisyys on tärkeää. Uunisepillä on moderneja ja kulmikkaita, ja koristeellisia vintagetyylisiä takkoja. Takkoihimme on saatavilla useita eri pintamateriaaleja, kuten hiekkapuhallettu pinta, ja myös eri värejä. Nettisivujemme takkamme-välilehdellä pääset näkemään kaikki takkamallimme ja testaamaan niihin eri pinta- ja luukkuvaihtoehtoja. Joissakin malleissamme on sivulla lokero, johon voi pinota seuraavan päivän polttopuut. Jos tykkäät leipoa kotona pizzaa tai leipää, kannattaa hankkia takkaleivinuuni. Sen pehmeässä lämmössä kypsyvät myös laatikot ja piirakat.


Löytyisikö uusi takkasi Uuniseppien mallistosta? Onnea sopivan takan etsintään!