Mökkikausi alkaa – näin alat lämmittää mökin takkaa turvallisesti

Vaikka juuri nyt ei tuntuisi siltä, kesä lähestyy koko ajan. Se tarkoittaa myös mökkikauden alkua. Pelkästään kesäasumiseen tarkoitetulla mökillä saattaa kauden alussa olla hieman viileää, minkä vuoksi monet hankkivat mökille varaavan takan. Sen lämmössä mökillä uskaltaa viettää aikaa jo nyt, lumisateen keskelläkin.


Varmista hyvä veto
Mökin takkaa lämmitetään usein vain keväisin ja syksyisin, siis huomattavasti harvemmin kuin vakituisessa asunnossa olevaa takkaa. Se tarkoittaa sitä, että takka on suuren osan vuodesta kylmänä. Siksi lämmittäjän täytyy olla erityisen huolellinen, kun hän lämmittää takkaa ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Ensin kannattaa varmistaa, että hormi vetää. Sen voi tehdä polttamalla esimerkiksi palan paperia tai tulitikun takan pesässä. Jos savu lähtee ylöspäin, hormi vetää. Pitkään kylmänä ollut hormi kerää kosteutta ja voi työntää savut sisälle, jos takkaa alkaa polttaa liian innokkaasti. Siksi hormia kannattaa lämmittää ennen polttamista esimerkiksi hiustenkuivaajalla tai kynttilällä.


Malttia lämmitykseen
Kun hormin veto on varmistettu, lado puut pesään. Aloita pienillä puilla ja pienellä määrällä: kolmannes tulipesän koosta on sopiva. Jos tulipesän laittaa täyteen puita heti ensimmäisellä polttokerralla, takka kuumentuu liian kuumaksi liian nopeasti. Äkillinen kuumuus vaurioittaa takkaa ja hormia. Siitä ei myöskään ole mitään hyötyä – varaava takka lämmittää pidempään, kun se on varannut lämpöä itseensä tasaisesti.


Pari pesällistä riittää mökkitakallekin
Jos takassa on sytytyspelti, se kannattaa avata sytyttämisen ajaksi. Näin hormi vetää paremmin. Sulje sytytyspelti ensimmäisen pesällisen jälkeen. Lisää pesään puita vasta, kun ensimmäinen pesällinen on palanut. Kesämökinkin takalle riittää pari pesällistä kerralla. Takka ei lämmitä varauskykyään enempää, vaikka sinne kuinka latoisi pesällisen toisensa jälkeen.


Pidä hormi ja takka hyvässä kunnossa
Kesämökin takka nuohotaan kolmen vuoden välein. Mökille mennessä kannattaa kuitenkin tarkistaa hormin ja savupiipun kunto ennen lämmittämistä. Jos ne ovat vaurioituneet, ne täytyy uusia. Tällaisessa tilanteessa on aika kutsua paikalle Uuniseppien tulisija-asiantuntija, joka auttaa uuden hormin suunnittelussa.


Mukavia mökkihetkiä ja turvallista takanlämmitystä!