Lämmitysjärjestelmän valinta on omakotitalon rakentajan tärkeimpiä päätöksiä. Se vaikuttaa asukkaan viihtyvyyteen ja kukkaroon koko rakennuksen elinkaaren ajan. Kerran valitun järjestelmän vaihtaminen on useimmiten hankalaa ja kallista, joskus jopa mahdotonta.
Lämmitysvalinnan ja energiatalouden suunnittelun tekee vaikeaksi se, että vaihtoehtoja on runsaasti ja vain harvoin on osoitettavissa yksi ja ainoa kohteeseen sopiva vaihtoehto. Valintaan vaikuttavat lämmitysjärjestelmien ominaisuuksien lisäksi muun muassa omat mieltymykset ja kokemukset, taloudelliset tekijät sekä rakennuspaikan ja rakennuksen mahdollisuudet ja rajoitukset. Valintaa ei myöskään helpota esimerkiksi sähkön tai öljyn joskus isotkin hinnanmuutokset. Lämmitysjärjestelmän kokonaiskustannukset muodostuvat rakentamisvaiheen investoinnista, energiakustannuksista, kiinteistä vuotuisista perusmaksuista sekä huolto- ja korjauskustannuksista.
Yhä useampaan kotiin asennetaankin jo rakennusvaiheessa varaava tulisija turvaamaan lämpö kaikissa olosuhteissa sekä leikkaamaan energialaskua. Nykyään pientaloissa takkalämmitys tukeekin yleisemmin jotain toista lämmitysjärjestelmää. Sopivan kokoisesta tulisijasta saadaan oikein käytettynä yli kolmasosa rakennuksen koko lämmitystarpeesta.
Yleisimmät lämmityksen energialähteet ovat sähkö, maalämpö ja puu.
Kannattaa pitää huoli, että tulevassa uudessa kodissa on Uuniseppien varaava takka.
Talon lämpötehokkuuden päivittäminen kannattaa! Energian hinnan jatkuvasti noustessa kodin lämmitysmuodon vaihtaminen on ajankohtainen asia. Puilla lämmittäminen tuo turvallisuutta, lisää asumismukavuutta ja pienentää tuntuvasti energialaskua.
Luonto ja sen läheisyys rauhoittaa. Maailman paras paikka on oma mökki, jossa on helppo unohtaa stressi ja huolet. Mökillä on aikaa oleskella ja nauttia luonnosta, rauhasta ja yhdessäolosta.
Tulen hallitseminen on ollut taito, joka on mahdollistanut ihmisen selviytymisen pohjoisilla leveysasteilla, ja tulisija on ollut jo varhaisista ajoista osana asuinrakennusta. 1700-luvun loppupuolella huolestuttiin metsien ripeästä hakkuusta polttopuuksi. Tulisijojen hyötysuhdetta oli parannettava, ja ensimmäiset varaavat kaakeliuunit suunniteltiin. Kaakeliuunin runko ottaa ja varastoi lämmön tehokkaasti.
Uunisepät on mukana takan hankinnassa suunnittelusta viimeistelyyn ja ensimmäisen tulen sytyttämiseen.
Puu on kotimainen, uusiutuva polttoaine. Puunpoltto ei kiihdytä ilmastonmuutosta, sillä puut sitovat kasvaessaan ilmakehän hiilidioksidia saman määrän kuin niiden palaessa vapautuu. Hyvässä tulisijassa ja oikein poltettuna puun energia voidaan muuttaa puhtaasti lämmöksi.