Vinkit ja ohjeet takan lämmitykseen.

Näillä ohjeilla takan sytytys onnistuu.

Voit myös ladata tulisijan käyttöohjeen tästä

Uuden takan käyttöönotto

Tulisijan valmistumisen jälkeen takan on annettava kuivua viikon ajan pellit ja suuluukut avoimena. Takan sisäänpoltto tehdään rauhallisesti.

Oikea puumäärä

Varaavissa tulisijoissa poltettavat puupanokset ovat 3–5 kg ja panoksia tarvitaan ainoastaan kaksi. Tarvittaessa yhden panoksen voi lisätä vielä samana päivänä. Puita ei tarvitse polttaa käyttöohjeen määrää enempää, koska lämmityksen kannalta sillä ei ole enää merkitystä. Parhaan lämmitystuloksen saat seuraamalla tulisijan käyttöohjetta. 

Riittävä veto

Ennen puiden sytyttämistä on varmistettava, että savupiipussa on riittävä veto. Tilapäiset tulisijan veto-ongelmat liittyvät lähes aina savuhormiin. Kokeile tarvittaessa takan vetoa polttamalla tulitikkua tai paperinpalaa hormin tai takan nuohousluukussa. Matalapaineen ja sateiden aikana hormi vetää tavallista huonommin. Myös huoneistossa vallitseva alipaine voi huonontaa vetoa. Tulisijan sytytyksen ajaksi kannattaa sammuttaa koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä tai liesituuletin ja kokeilla ikkunoiden avaamista.

Tuhkalaatikko ja arina

Pidä arina aina puhtaana. Tarkista ennen tulen sytyttämistä tuhkalaatikko ja tyhjennä se tarvittaessa. Tehokas palaminen edellyttää, että korvausilma pääsee vapaasti arinan alta tulipesään. Näin arina pysyy kunnossa ja kestää kauan. Tuhka pitää poistaa säännöllisesti tulisijasta paloturvalliseen astiaan.

Puiden latominen tulipesään

Täytä tulisijan pesä sytyttämistä varten niin, että vapaata tilaa jää vähintään kolmasosa tulipesän tilavuudesta. Palamisilman tulee päästä kiertämään puiden välissä. Voit asettaa puut pystyasentoon tulipesän takaseinää vasten tai mikäli haluat entisestään vähentää päästöjä, voit polttaa lyhyempää puuta ja asetella ne vaakatasoon. Käytä sytykkeenä tuohta ja puutikkuja tai pientä määrää sanomalehtipaperia. Ensimmäistä pesällistä varten tarvitset halkaisijaltaan 8–10 cm pilkkeitä, muuten ne voivat olla vähän isompia eli halkaisijaltaan 10–16 cm.

Sytytys

Avaa hormin sulkupelti. Jos takassa on sytytyspelti, avaa se. Avaa myös tuhkalaatikon kansi 2–5 cm. Aseta sytykkeet arinan pohjalle (tuohi, sytytyspalat, sanomalehti) ja lado puut sytykkeiden päälle. Vaakapoltossa panos sytytetään päältä. Sulje suuluukut, kun puut ovat syttyneet. Käännä sytytyspelti kiinni. Huolehdi, että tulisija saa riittävästi ilmaa ja puut palavat iloisesti. Oikealla sytytystekniikalla lämpöä saadaan enemmän talteen, ja puun poltosta aiheutuu vähemmän päästöjä.

Puiden lisääminen

Lisää puita, kun yli puolet puista on palanut ja näkyvissä on vielä selvät pienet liekit. Lisää puut mieluiten kuoripuoli alaspäin. Jätä vapaata tilaa vähintään kolmasosa tulipesän tilavuudesta. Älä kohenna tulta tarpeettomasti, ettei palaminen häiriintyisi.

Päästöt kuriin

Palamisesta muodostuu savukaasua, joka sisältää pääosin hiilidioksidia ja vettä sekä vaihtelevan määrän pienhiukkasia. Kun palamislämpö on tarpeeksi korkea, puut kuivia, tulisijan ilmavirtaus sopiva ja palo hallittua, syntyy haitallisia päästöjä vähän. Puhtaassa palamisessa valtaosa savusta on harmitonta vesihöyryä. Hyvästä ja onnistuneesta palamisesta kertoo pian sytytyksen jälkeen vaaleaksi muuttuva savu.

Anna palaa!

Hyvään lämmittämiseen riittää parin pesällisen tehokas ja tasainen polttaminen, johon kuluu aikaa 1,5–2 tuntia. Puissa palaa pinta eikä tilavuus. Niinpä esimerkiksi 10 kpl puolen kilon pilkkeitä palaa nopeammin kuin pari 2,5 kilon halkoa. Tulisijan savupelti sulkee hormin, ettei ilman läpivirtaus veisi lämpöä harakoille ja että tulisija saataisiin pysymään lämpimänä mahdollisimman pitkään. Savupelti estää myös kylmää savupiippua toimimasta tuloilmakanavana. Pellin sulkemisen ajoitus valmistajan ohjeiden mukaisesti on tärkeää.

Peltien sulkeminen

On tärkeää sulkea pellit oikeaan aikaan. Savupellit suljetaan vasta, kun viimeisetkin kekäleet ovat varmasti sammuneet.

Huolehdi nuohouksesta

Kiinteistön omistaja on vastuussa tulisijansa nuohouksesta. Nuohous pidentää tulisijan käyttöikää ja parantaa tulisijan lämmönluovutusta. Tulisijan puhdistuksen yhteydessä nuohooja tarkistaa myös tulisijan ja hormin kunnon.