Välj en säker skorsten

Ett säkert och enkelt val

Skorsten av metall eller block? Svart eller vitt? Tilluftskanal?

I dag väljer över hälften av alla som köper eldstad ett modernt runt skorstensrör av slät metall som passar särskilt bra med en sten- eller kakelyta. De som vill ha ett mer traditionellt utseende väljer vanligen en slammad blockskorsten. Oavsett vilken typ av skorsten du väljer säkerställer vi att den är rätt för din eldstad och har bra drag utan någon särskild hjälputrustning. Vid behov kan du inkludera en tilluftskanal i skorstenen. Vi samarbetar med Europas ledande skorstenstillverkare Schiedel. Schiedels brandsäkra skorstenspaket är resultatet av över 70 års produktutveckling. Därför ger Schiedel alltid 10 års garanti på sina produkter. Precis som med eldstäderna kommer säkerheten alltid först även när det gäller skorstenar. Turun Uunisepäts installatörer har installerat över 25 000 skorstenar från Schiedel i värmelagrande eldstäder runt om i landet – och inte en enda av dem har orsakat en brand. Det är en hederssak för oss även i framtiden.

uunisepat takka hormi iki steel web

IKI-Steel metallskorsten

Metallskorstenen är en högklassig, brandsäker och rostfri prefabricerad rökkanal. Den är smal (Ø 250 mm) och elegant, har en slät yta och finns tillgänglig i flera färger. Du kan välja mellan borstat stål, svart, vitt, grått eller exempelvis tegelrött – perfekt för dig som har höga krav på inredningen. En skorsten i metall är ett utmärkt val när anslutningen finns ovanpå skorstenen.

Metallskorstenen har osintrat keramiskt isoleringsmaterial som tål ytterst hög värme och garanterar brandsäkerheten.

Ladda ner installationsanvisningar för din IKI-steel-skorsten ›

Ladda ner prestandadeklarationen för målade IKI-steel-skorstenar ›

Ladda ner prestandadeklarationen för blanka och borstade IKI-steel-skorstenar ›

 

  

harkkohormi takka netti

IKI-blockskorsten

Marknadens smalaste blockskorsten (320 x 320 mm). Ytan på blockskorstenen kan slammas med antikbruk eller färgat bruk för att matcha inredningen. Skorsten kan också kläs in med kakel eller sten. Anslutningen kan placeras nedtill, upptill eller ovanpå eldstaden.

Blockskorstenens keramiska innerrör är vittringsbeständigt och syrafast och har utmärkt värmebeständighet. Innerrörets släta yta hålls ren och relativt fri från sot. Därför utlovas 30 års funktionsgaranti mot skorstenbränder och kondensfukt.

Tilluft

I moderna tilluftssystem kommer tilluften in antingen via en AIR-kanal eller genom bottenbjälklaget. Inga separata ventiler behövs. Det är även utmärkt lösning för lågenergi- och passivhus.

Brandmur

En brandmur kan integreras i nästan alla våra eldstäder så att eldstadens beklädnad når ända fram till väggen.

Säker helhetslösning

Våra skorstenar uppfyller alla de nya brandsäkerhetskraven som trädde i kraft i början av 2018.

Läs mer om föreskrifterna här nedan.

Vi levererar alla nödvändiga planer på eldstaden och skorstenen redan då du planerar ditt hus så att du slipper oroa dig för dem.
För de flesta värmelagrande eldstäder från Uunisepät kan temperaturklass T400 och 50 mm säkerhetsavstånd tillämpas.

  • Blockskorstenen enligt EN 13063-1 T400 N1 D3 G50 har även testats i temperaturklassen T600 med ett säkerhetsavstånd på 100 mm.
  • För tandemskorstenen enligt EN 13063-1 T600 N1 D3 G100 gäller temperaturklass T600 och 100 mm säkerhetsavstånd.

Ladda ner installationsanvisningar för din IKI-blockskorsten ›

Ladda ner uppdaterade installationsanvisningar för din IKI-blockskorsten (från 8.3.2017) ›

Hämta monteringsanvisning för IKI-blockskorsten ›

Ladda ner prestandadeklarationen för din IKI-blockskorsten ›

 

Boka förevisning med Uunisepäts närmaste försäljare

Boka här! ›